Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal Een elektroauto uit de 19e eeuw

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 16 juli 2010
  • |
  • 13 keer bekeken

Eind negentiende eeuw waren er al elektroauto’s. Die elektrowagens hadden toen concurrentie van stoomauto’s en auto’s met een verbrandingsmotor. De elektroauto had een aantal grote voordelen en opzichte van de anderen: hij was stil, stonk niet en trok snel op.

Een elektroauto uit de 19e eeuw

Toch kampte de wagen met een imagoprobleem: vrouwen vonden de gemakkelijk te bedienen auto wel charmant, maar mannen vielen als een blok voor de ronkende verbrandingsmotor. Een ander groot probleem was dat de accu na honderd kilometer leeg was. En vindt dan maar eens een oplaadpunt; Nederland had toen nog geen uitgebreid elektriciteitsnet. Zo won de verbrandingsmotor de strijd.

Toch kwam de elektroauto in 1904 nog even weer terug. In een ambitieus plan werden windmolens ingezet om het oplaadprobleem op te lossen. Die hadden hun functie door de opkomst van de stoommachine toch een beetje verloren. De werkloze molens zouden ingezet worden om energie voor de accu’s op te wekken. In de tijd die een auto met verbrandingsmotor nodig had om te tanken, kon de bezitter van een elektroauto dan zijn lege accu voor een volle omwisselen. Het leek een mooi plan, maar economisch was het niet haalbaar. Maar wie weet is de tijd nu wel rijp voor de elektromotor.

Gerelateerde verhalen: Failliet met overheidsgeldDe lange formatie van 1977Zee bondgenoot tegen Spanjaarden1809: Frankrijk en Engeland strijden om WalcherenFrederiksoord

0 reacties op Een elektroauto uit de 19e eeuwU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl