Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal Eerste Koninginnedag ‘in het land’ in 1981

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 29 april 2011
  • |
  • 42 keer bekeken

Veere en Breda hebben de primeur

Koningin Beatrix volgde in 1980 haar moeder op en sloeg een nieuwe richting in met Koninginnedag. De koningin staat niet op het bordes, maar bezoekt met de rest van de Koninklijke familie één of twee plaatsen in het land. Bij de viering van de eerste Koninginnedag-nieuwe-stijl in 1981 werden Veere en Breda gekozen als primeur. ‘Slechts’ het Koninklijke gezin reisde af naar Zeeland en Breda.

Eerste Koninginnedag ‘in het land’ in 1981

Per helikopter kwam het vijftal aan bij het Bastion en werd begroet door de muziekvereniging ‘Veere’s Genoegen’ met het Wilhelmus. De koningin kreeg een slok chablis uit ‘de zilveren Maximiliaan beker’, opende een tentoonstelling en Willem Alexander versloeg zijn broertje Constantijn in een kussengevecht.

Op het station van Breda werd de koningin verwelkomd door de burgemeester en de commissaris der koningin. Met de krakersrellen in het geheugen van het jaar ervoor had de Bredase politie die ochtend bijna alle leden van de actieve Bredase krakersbeweging van hun bed gelicht en in noodcellen gestopt. Pas na het vertrek van de koningin mochten ze de stad weer in.

Onder overweldigende publieke belangstelling maakte Beatrix en Claus in een open rijtuig een tocht door de straten. In een paardentram volgden de drie zoons. Bredase bejaarden konden het bezoek volgen op een scherm in een tent van het Rode Kruis. “He wat leuk, jullie zien alles”, riep de koningin toen ze de tent binnenstapte. Burgemeester Merkx sloot de dag af met de woorden: “We hebben u een fijne dag willen geven”, waarop het antwoord van de koningin luidde: “Ik heb een onvergetelijke Koninginnedag gehad”

Gerelateerde verhalen: Koninklijke kerst met cadeautjes op Het LooGeven aan de armenDe kerstening van NederlandVier dagen kerstmisWat vieren we met Pinksteren?

0 reacties op Eerste Koninginnedag ‘in het land’ in 1981U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl