Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal De Kogge: middeleeuws werkpaard van de zee

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 15 november 2010
  • |
  • 54 keer bekeken

De kogge is één van de bekendste vrachtschepen uit de Middeleeuwen. Een kort, bol schip met één mast, waar kooplieden jaarlijks duizenden kilometers mee aflegden.

De Kogge: middeleeuws werkpaard van de zee

Koggen werden gebouwd in Noord-Duitsland, maar ze waren ook populair onder Nederlandse handelaren. Deze kooplieden dreven handel van de Franse kusten tot in het Oostzeegebied (de zee boven Duitsland en Polen). Vanaf de twaalfde eeuw groeide die handel enorm en koggen voldeden uitstekend aan de behoefte aan steeds meer laadruimte.

Het leven aan boord van een kogge was zwaar. De bemanning, die meestal bestond uit een man of acht, was de hele dag keihard aan het werk. In de grote havens van West-Europa laadden ze het ruim vol met textiel, zout en Rijnwijn, allemaal verpakt in grote waterdichte tonnen. Met de opbrengst van de handelswaar kocht de koopman in de Oostzeesteden de lading voor de terugreis. Die bestond meestal uit gezouten haring, graan, luxueus bont of uit bijenwas.

De kogge werd ook gebruikt als oorlogsschip. Hele legers werden erop gestouwd. Ridders, boogschutters, schildknapen, allerlei wapentuig en zelfs paarden gingen mee. Dat betekende dus hooguit drie vierkante meter ruimte per persoon, terwijl de reis weken kon duren.

Vanaf de vijftiende eeuw was het tijdperk van de kogge voorbij. De Hollanders breidden hun Oostzeehandel steeds verder uit. Ze kwamen daarom met een nieuw schip, de hulk. Die had nog meer laadruimte, was beter wendbaar en voldeed dus aan de eisen van de tijd.

Gerelateerde verhalen: Antillianen in NederlandReizen zonder paspoortMarrons: de gevluchte slaven van SurinameOranje-aanhangWalvisdorp Smeerenburg

0 reacties op De Kogge: middeleeuws werkpaard van de zeeU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl