Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal Oliecrisis

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 28 februari 2013
  • |
  • 20 keer bekeken

De eerste oliecrisis maakt een einde aan een kwart eeuw van snelle economische groei. Investeringen worden minder en de werkloosheid begint toe te nemen. Het kost de Nederlanders en de politiek moeite zich hieraan aan te passen. Door de tweede oliecrisis in 1979 raakt Nederland in grote economische problemen.

Oliecrisis

In Vietnam woedde een oorlog die in de hele westerse wereld op de televisie kon worden gevolgd. Avond aan avond werd het strijdtoneel getoond tussen het communistische gevaar en de vrije westerse wereld. Het geweld riep vooral bij de jeugd heftige reacties op. Ook in het Midden-Oosten woedden oorlogen, maar dan tussen Israël en hun Arabische buren. Deze Arabische landen, samen met andere olieproducerende landen verenigd in de OPEC, kondigden in 1973 een olieboycot af tegen de Verenigde Staten en Nederland, om daarmee hogere prijzen af te dwingen voor hun olie. Nederland werd naast de VS waarschijnlijk uitgekozen vanwege zijn al te openlijke steun aan Israël.
In dat jaar was - voor het eerst sinds 1958 - een PvdA-regering tot stand gekomen onder leiding van Joop den Uyl (1919-1987), met samenwerking van de PPR en D’66. Ook enkele ministers uit confessionele kring behoorden tot het eerste kabinet-Den Uyl. Dit ‘linkse’ kabinet zou er voor zorgdragen dat er spreiding kwam van kennis, inkomen en macht. Kortom, de leuzen die op de universiteiten, in de fabrieken en binnen de (linkse) politiek veelvuldig hadden geklonken. De olieboycot zette een dikke streep door alle nieuwe plannen van de regering. In een radio- en televisietoespraak kondigde Den Uyl aan dat er op zondag geen auto’s meer de weg op mochten en dat de benzine op de bon ging. De grote olieconcerns beschikten echter over grote voorraden in hun olietanks en in de olietankers op zee, die vrijwel direct naar Rotterdam werden gedirigeerd. Weldra kon iedereen weer beschikken over voldoende benzine om op zondag met de auto erop uit te trekken. De boycot had op de langere termijn wel effecten, want schoksgewijs verhoogden de OPEC-landen de olieprijs waardoor wereldwijd de economie in een recessie terechtkwam.

Met de tweede oliecrisis in 1978 kwam aan jaren van voorspoed een abrupt einde. De werkloosheid nam toe en het nationaal inkomen daalde. Vooral in de scheepsbouw, de metaalindustrie, de textielindustrie en de bouwnijverheid vielen veel ontslagen. Op andere fronten ging de vernieuwing van Nederland overigens gewoon door. Vooral de vrouwenemancipatie kreeg meer en meer aandacht. Met de leuze ‘baas in eigen buik’, eiste de vrouwenbeweging ‘Dolle Mina’ het toestaan van abortus provocatus. Na diverse schermutselingen rondom de abortuskliniek Bloemenhove, die op last van de overheid moest worden gesloten, kreeg Nederland in 1981 een abortuswetgeving. Ook de acceptatie van homoseksualiteit nam onder brede lagen van de bevolking toe. Nederland werd in de wereld meer en meer het toonbeeld van tolerantie en vrijheid.

0 reacties op OliecrisisU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl