Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal Breuk noordelijke en zuidelijke Nederlanden

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 14 november 2010
  • |
  • 90 keer bekeken

Dit item is onderdeel van de volgende campagne(s): Maand van de Geschiedenis

Het huidige Nederland en België hoorden lang bij het grote Habsburgse Rijk. Met de Nederlandse Opstand (1568-1648) brak het noordelijk deel van 'de Nederlanden' met geweld los van het zuidelijke deel. Met steeds verschuivende grenzen tot gevolg.

Breuk noordelijke en zuidelijke Nederlanden

De Habsburgse vorst Karel V regeerde over een machtig rijk, waarbinnen zich sinds 1543 ook de Nederlandse provincies bevonden. Zijn fanatiek katholieke zoon Filips II, die zetelde in Spanje, kreeg vanaf 1568 te maken met een opstand in de Nederlanden. Daar vochten de protestanten voor religieuze vrijheid en voor onafhankelijkheid. Het zuidelijk deel bleef 'Spaans' en katholiek en diende als uitvalsbasis voor de Spaanse oorlog met het noorden. De militaire successen van beide partijen bepaalden de grens tussen noord en zuid , tussen katholiek en protestants.

De eerste jaren van de Opstand trokken Spaanse troepen door de noordelijke provincies, waarbij ze de ene stad na de andere verwoestten. Na het einde van de belegering van Alkmaar (1573) keerde het tij en verplaatste de strijd zich meer en meer naar het zuiden. Vanaf 1585 namen de Spanjaarden bijvoorbeeld Antwerpen in, de belangrijkste handelsstand die de Opstandelingen rijk waren. Direct blokkeerden de Opstandelingen met schepen de Schelde. Door de blokkade, die tot maar liefst 1815 duurde, bloedde Antwerpen dood. Daarna kon Amsterdam uitgroeien tot hét economisch centrum van de wereld.

Een ander belangrijk moment kwam in 1629, toen 'stedendwinger' Frederik Hendrik Den Bosch veroverde. Den Bosch stond bekend als 'de moerasdraak': een sterk Spaans bruggenhoofd temidden van drassig gebied. Fredrik Hendrik's soldaten voerden strijd door te graven: met dijkjes ontwaterden zij het gebied en met tunnelsleuven brachten ze springstof tot aan de stadsmuren. Zo kwam de landsgrens weer wat zuidelijker te liggen. Rustig was het in de grensstreek echter nog lang niet. Ook na de Opstand bleef de Nederlandse Republiek met de zuidelijke Nederlanden in onmin leven.

Gerelateerde verhalen: BeeldenstormDeshima: een stukje Nederland in JapanTijd van monniken en riddersWeg met die beelden!Communes: samen alles delen

0 reacties op Breuk noordelijke en zuidelijke NederlandenU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl