Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal Tropisch Nieuw-Holland in Brazilië

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 23 juli 2010
  • |
  • 143 keer bekeken

Dit item is onderdeel van de volgende campagne(s): Maand van de Geschiedenis

Op 6 augustus 1661 kwam een einde aan de kortstondige Nederlandse koloniale heerschappij in Brazilië, toen Portugal de kolonie Nieuw-Holland terug kocht.

Tropisch Nieuw-Holland in Brazilië

In 1628 veroverde de Nederlandse zeevaarder Piet Heyn een Spaanse zilvervloot. Zijn werkgever, de West-Indische Compagnie (WIC), was na deze stunt 12 miljoen gulden rijker. Eindelijk had de WIC genoeg geld om de Portugese suikerrietplantages in Brazilië te veroveren en de macht van de Portugezen in Latijns-Amerika in te perken.

De 33-jarige Johan Maurits van Nassau werd gouverneur van Nieuw-Holland. Hij raakte bevriend met de Portugese plantagehouders, die alle bezittingen mochten houden die ze tijdens het Portugese bewind hadden opgebouwd. Johan Maurits, bijgenaamd ‘De Braziliaan’, zorgde voor goedkope leningen waarmee de plantagehouders meer konden verbouwen. Binnen zeven jaar produceerde de kolonie zeven keer zoveel suiker.

De gouverneur ging voortvarend te werk. Hij stichtte Mauritsstad, tegenwoordig een deel van de stad Recife, en gaf plantagehouders, handelaars en lokale leiders meer zeggenschap. Ook liet hij onderzoek doen naar de Braziliaanse natuur, die de Nederlandse schilders Albert Eckhout en Frans Post op het canvas vereeuwigden. Maar de bestuurders van de WIC waren ontevreden.

Het moderne bestuur van Johan Maurits leverde veel op, maar kostte ook veel. Daarbij kwamen de geruchten over luxe in Nieuw-Holland: rechters trokken er dagelijks schone kleding aan. Dat paste niet bij de Hollandse soberheid. Gouverneur Van Nassau werd terug naar Nederland geroepen.

Na zijn vertrek in 1643 kwamen de Portugese plantagehouders van Nieuw-Holland in opstand. De Nederlanders werden in 1654 door de Portugezen verjaagd; in 1661 volgde de officiële terugkoop van de kolonie door Portugal.

Gerelateerde verhalen: De PorderNederland begon in 1949 met ontwikkelingshulpEn strooi dan wat lekkers...Massaal in de schulden in de 19e eeuwSicco Mansholt

0 reacties op Tropisch Nieuw-Holland in BraziliëU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl