Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal Hugo de Groot: grondlegger van het internationale recht

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 06 augustus 2010
  • |
  • 110 keer bekeken

Dit item is onderdeel van de volgende campagne(s): Maand van de Geschiedenis

Hoewel zijn denkbeelden over internationaal recht pas vier eeuwen later in praktijk werden gebracht, geldt Hugo de Groot als een belangrijk grondlegger van de huidige internationale rechtsorde.

Hugo de Groot: grondlegger van het internationale recht

'Zie daar, het wonder van Holland', riep de Franse koning Lodewijk XIII toen Hugo de Groot aan het Franse hof op bezoek was. Zijn roem was hem vooruitgesneld: 'Grotius' (1583 - 1645) was een wonderkind dat op zijn achtste Latijnse traktaten schreef en op zijn elfde met een universitaire studie begon.

Als jurist oefende De Groot een enorme invloed uit op het internationaal recht. Tijdens zijn leven woedden tientallen oorlogen en hij zag hoe oorlogen tot terreur leidden. In 'Over het recht van oorlog en vrede' schetste hij de grondbeginselen van het internationaal oorlogsrecht.

Slechts in drie gevallen is oorlog geoorloofd, schreef hij: bij een aanval, bij herovering van verloren bezit en bij bestraffing van een staat die onrechtmatig handelt. De mate van geweld die daarbij wordt gebruikt, moet in verhouding staan tot het doel, en dit doel moet oprecht en rechtvaardig zijn.

Hugo de Groot ging uit van de idee dat boven de zelfstandige staten een onafhankelijke macht staat die voor iedereen geldt. Voor landen gelden er ongeschreven regels voor wat goed en slecht is, net als voor mensen. Want Grotius geloofde in de vreedzame natuur van de mens. Met andere woorden: humaniteit gaat boven soevereiniteit (zelfstandigheid).

Dit is vandaag de dag nog steeds de basis van het internationaal recht . Een ander belangrijk en vernieuwend idee was die van de internationale wateren. De zee is van iedereen, schreef hij in 'De Vrije Zee', en dus niet van het land dat toevallig het sterkste is.

Gerelateerde verhalen: Ongeboren levenEen rechter in behoorlijk badpakTolerantie: golfbeweging'Fokpremie' en kinderbijslagDe Vrijheidsbond en vrouwlijke kiezers

0 reacties op Hugo de Groot: grondlegger van het internationale rechtU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl