Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal Hoe verdien je de Willemsorde?

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 30 november 2010
  • |
  • 154 keer bekeken

Dit item is onderdeel van de volgende campagne(s): Maand van de Geschiedenis

Op 30 april 1815 riep Koning Willem I deze hoogste militaire onderscheiding in het leven. Hij vond het nodig dat militairen die zich uitzonderlijk moedig hadden opgesteld op het ‘militaire veld’ beloond moesten worden.

Hoe verdien je de Willemsorde?

Anderen konden zo wellicht ook geprikkeld worden tot het verrichten van grote daden. Alleen de militairen die bij handelingen van ‘moed, beleid en trouw’ hadden getoond kwamen in aanmerking.

Toch hadden ook dappere buitenlanders en burgers in bijvoorbeeld Indië de Willemsorde ontvangen. In 1940 werd de Willemsorde officieel ook voor hen opengesteld.
De Willemsorde telt vier rangen. Bovenstaande medaille hoort bij 'Ridder vierde klasse'. Deze is het meest uitgereikt.

Drie maanden nadat Willlem I de dapperheidmedaille bedacht, vond de eerste grote uitreiking plaats in St. Denis, vlakbij Parijs. De strijd tegen Napoleon in Waterloo en Quatre Bras was beslist: er was reden genoeg om de moedige militairen te eren. Er werden maar liefst 1004 Ridders benoemd.

De overwinning bij Waterloo kwam eigenlijk te vroeg, want er waren nog niet voldoende kruisen gemaakt. De meeste geridderde militairen moesten het met enkel een lint stellen en het later toegezonden kruis bleek van middelmatige kwaliteit.

De meeste van de in totaal circa 6000 Ridders hebben gevochten in een oorlog. Sinds Nederland nauwelijks oorlog meer voert, zijn er veel minder Willemsorden uitgereikt. Nederland gaat nog wel op vredesmissies.

in 1955 werden nog Willemsorden verdiend door twee militairen vanwege hun optreden in Nederlands-Indië, daarna kreeg lange tijd niemand meer de onderscheiding. Pas begin 2009 werd bekend gemaakt dat pelotonscommandant Marco Kroon ook zou worden geëerd met een Willemsorde. Hij kreeg de Militaire Willemsorde omdat hij in 2006 moed, beleid en trouw toonde in Afghanistan.

Gerelateerde verhalen: Trees heeft een CanadeesKan Europa Rusland aan?Het drama van SrebrenicaDe Romeinse grensVerzuilde jeugdkampen

1 reacties op Hoe verdien je de Willemsorde?

  • Geschreven door tom
  • |
  • 24 maart 2017

Do not know what to say, but, a single word for this beautiful ornament, incredible. I hope, it will never be produced by an of the artist in future. <a href="http://www.cartoonhdforandroid.com/p/home.html">http://www.cartoonhdforandroid.com/p/home.html</a>U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl