Doorgaan in portret formaat

innl

Oneindig veel genieten

Shop nu

Verhaal De Vikingen komen!

  • Geschreven door Onbekend
  • |
  • Gepubliceerd op 14 november 2010
  • |
  • 82 keer bekeken

Rooftochten en plunderingen

In de negende eeuw zuchtte Nederland onder de rooftochten van de Vikingen. Niemand durfde iets tegen de woeste noordelingen te beginnen.

De Vikingen komen!

De Vikingen kwamen uit het noordelijke Scandinaviƫ, daarom worden ze ook wel Noormannen (Noord-mannen) genoemd. Omdat landbouwgrond daar schaars was, ging al het bezit bij erfenissen naar de oudste zoon uit een familie. Andere zonen moesten hun rijkdommen maar ergens anders vandaan halen.

Uit de Nederlanden bijvoorbeeld, uit Dorestad aan de Rijn (nu Wijk bij Duurstede), waar een bloeiende handel bestond in juwelen, wapens, ivoor, zijde en bont. In 834 trokken de Vikingen er voor het eerst plunderend en moordend door de straten, om vervolgens alles in brand te steken. Daarna vertrokken ze weer met hun platte schepen, even snel als ze waren gekomen.

Ook Utrecht, Deventer, Nijmegen en Maastricht werden getroffen door 'de straf van God', zoals middeleeuwse kroniekschrijvers de Vikingaanvallen noemden. De 'heidense zeerovers' hadden het namelijk vaak op kerkschatten voorzien. Maar gewoon een lekker stuk vlees deed het ook goed, zoals blijkt uit de haastig afgesneden runderkoppen en -poten die onder een aslaag in Zutphen zijn gevonden.

Nederland was doodsbang voor de woeste krijgers. Het enige dat enigszins hielp, waren de aarden verdedigingswallen die edelen rond nederzettingen lieten aanleggen. Ook gaven ze sommige Vikingen een stuk land in ruil voor rust. Uiteindelijk gingen de Noormannen aan onderlinge ruzies ten onder. De laatste aanval was in 1006, in Tiel: 'Zonder enige tegenstand sleepten ze de voorraden weg', schreef een monnik. 'Daarna brandden ze alles plat.'

Gerelateerde verhalen: De Kogge: middeleeuws werkpaard van de zeeAtlassen van Blaeu: wereld binnen handbereikVan backpackers en bloemenkinderenPelgrimstochtenJacobus van Looy

0 reacties op De Vikingen komen!U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan innl