Maand van de Geschiedenis

Partner sinds:

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengt het Nederlands Openluchtmuseum in oktober de geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. De maand wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis, georganiseerd door het Rijksmuseum.

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is het belangrijk om één maand in het jaar geschiedenis extra aandacht te geven. Zo kun je gisteren ontdekken om vandaag te begrijpen, schrijft de Maand van de Geschiedenis.

Het Nederlands Openluchtmuseum brengt daarom, samen met zo’n 45 partnerorganisaties, één maand in het jaar geschiedenis op een creatieve en opvallende manier onder de aandacht van publiek. Jaarlijks organiseren zo’n 500 deelnemende instellingen activiteiten voor een breed publiek rond een wisselend thema en zetten 765 boekhandels en bibliotheken geschiedenis in de schijnwerpers door middel van tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en educatieve programma’s.