De verbeelding aan de macht

Weinig Europese landen veranderden in de jaren zestig zo radicaal als Nederland. Van een behoudend en traditioneel ingesteld land werd het een toonbeeld van tolerantie en progressiviteit. De verbeelding aan de macht De verbeelding aan de macht ‘De Nederlanders zijn gestopt met duf zijn’, schreef een Engelse journalist in 1967. Buitenlanders hadden lang het beeld […]

Lees volgende verhaal

Weinig Europese landen veranderden in de jaren zestig zo radicaal als Nederland. Van een behoudend en traditioneel ingesteld land werd het een toonbeeld van tolerantie en progressiviteit.

De verbeelding aan de macht

De verbeelding aan de machtDe verbeelding aan de macht

‘De Nederlanders zijn gestopt met duf zijn’, schreef een Engelse journalist in 1967. Buitenlanders hadden lang het beeld dat Nederland een ingeslapen landje was. Daar moest je heen als de wereld verging, omdat alles er vijftig jaar later gebeurde. De Engelse journalist zag echter verbaasd hoe in Nederland ineens alles juist eerder plaatsvond. Nederland was in korte tijd tolerant en progressief geworden. Alles kon en mocht: softdrugs, prostitutie en homoseksualiteit. Ook commentaar op het parlement en koningshuis was de gewoonste zaak van de wereld.

Nieuwe protestgroepen trokken wereldwijd de aandacht. Dolle Mina’s verbranden hun bh’s in het openbaar en floten naar mannen om de sekseverhoudingen onder de aandacht te brengen. Provo’s en Kabouters bedachten plannen om de stad leefbaarder te maken, zoals fietsen die voor iedereen gratis te gebruiken waren of tuintjes op daken van auto’s. En over softdrugs werd niet moeilijk gedaan: de VARA zond op de radio zelfs beursberichten uit waarin de dagprijs van wiet werd voorgelezen. De verbeelding was aan de macht!

Wat was er gebeurd? De eerste na-oorlogse generatie werd volwassen en ging zich met politiek en maatschappij bemoeien. Deze groep jongeren voelde zich niet aangetrokken tot de opvattingen van hun ouders en riep om vernieuwing. Ondertussen waren ook de gezagsdragers druk bezig met vernieuwen. Zelfs de meest behoudende politici en beleidsmakers waren zich ervan bewust dat er iets moest veranderen. Zo werd de ene na de andere maatregel ingevoerd, waar de jeugd de inspiratiebron voor was, maar waar de oudere generatie de verantwoordelijkheid voor droeg. De moderne tijd was aangebroken en het had geen enkele zin je daartegen te verzetten.