Nieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde Naties

Het ‘dekoloniseringstrauma’ rond de vrijheidsstrijd van Indonesië lag nog vers in het Hollandse geheugen, toen in 1961 Indonesië het laatste stukje Nederland in de Oost opeiste. Nieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde Naties Nieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde Naties Toen de Republiek Indonesië in 1949 onafhankelijk werd van Nederland, was Nieuw-Guinea – ook wel Papoea genoemd […]

Lees volgende verhaal

Het ‘dekoloniseringstrauma’ rond de vrijheidsstrijd van Indonesië lag nog vers in het Hollandse geheugen, toen in 1961 Indonesië het laatste stukje Nederland in de Oost opeiste.

Nieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde Naties

Nieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde NatiesNieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde Naties

Toen de Republiek Indonesië in 1949 onafhankelijk werd van Nederland, was Nieuw-Guinea – ook wel Papoea genoemd – buiten de onderhandelingen gehouden. In taal en gewoontes stond het eiland van de Papoea’s te ver van de Indonesiërs af, zo was de Nederlandse verklaring.

De Indonesische leider Soekarno dacht daar anders over en begon in 1961 een militaire ‘confrontatiepolitiek’ om Nieuw-Guinea in handen te krijgen. Nederland stuurde militairen om de dreiging te keren, maar werd teruggefloten door de Verenigde Naties. Indonesië sloeg een Nederlands voorstel voor overdracht van de onafhankelijkheid van Nieuw-Guinea af.

In 1962 aanvaarden de partijen een Amerikaans plan: na een tussenbewind van de VN zou Nieuw-Guinea aan Indonesië worden overgedragen. Aldus geschiedde, maar de afspraken gaven veel spanning, vooral aan de kant van de Papoea’s. In de afspraken was opgenomen dat er een stemming onder de bevolking zou komen waarbij de bevolking over de toekomst kon kiezen.

Die kwam er in 1969 inderdaad, onder leiding van Indonesië, maar was volgens de Papoea’s oneerlijk: een ‘doorgestoken kaart’. Tot op heden voelt voor veel Papua’s de overdracht van hun land als Nederlands verraad. Indonesië werd eigenaar van het eiland Papua, dat tot Irian Jaya werd omgedoopt, en kreeg er een serie opstanden en etnische spanningen bij cadeau.